Вт. 30 Квітня 2024

Найстаріша гуска так і не потрапила до Книги рекордів України

Найстаріша гуска в Україні, Ґаґа, так і залишилася офіційно не визнаною рекордсменкою. За словами одного з її господарів, Ореста Зуба, її вік становив 39 років!  Усе життя Ґаґа прожила в затишній садибі під Львовом, і навіть коли зовсім осліпла, все одно щодня повільно гуляла по подвір’ю, скубла зелену травичку, і ніхто ніколи навіть гадки не мав пустити її на бульйон.

“Ґаґа вилупилася з яєчка у далекому 1984 році. Вона старша за мене та пережила усіх мешканців нашого невеличкого сімейного обійстя неподалік Львова, куди після Другої Світової приїхала сімʼя мого дідуся. З Ґаґою відходить ціла епоха. Для нашої сімʼї вона була справжнім символом. Ми навідувалися до неї майже щотижня. Щира подяка сусідам, які слідкували за нею”, – написав на своїй сторінці у соцмережі Орест Зуб.

                                   Орест Зуб з Ґаґою

Господарі Ґаґи встигли подати до Національного Реєстру Рекордів заявку на рекорд найтривалішого життя гуски. Але за правилами реєстрації рекордів, потрібно сформувати доказову базу.

“Без цього не реєструється жоден рекорд. На цьому етапі підготовки до рекорду й пішла знаменита Гага в свій пташиний рай… Нам дуже сумно від цього, і ми щиро співчуваємо її господарям, для яких Гага стала ну прямо родинним символом…” – повідомила у соцмережі Лана Вєтрова з Національного реєстру рекордів.

Нагадаємо, що у 2018 році експерти внесли до Національного Реєстру Рекордів в категорію “Жива природа” досягнення блакитноокого гусака-довгожителя Гоші з села Володькова Дівиця на Чернігівщині. На дату фіксації рекорду Гоші виповнився 31 рік. На фото – гусак Гоша.

Перелік нематеріальної культурної спадщини України збільшився на 5 елементів


Залишити коментар