Пн. 29 Квітня 2024

Час збирати часник: найкращі поради

І ярий, і озимий часник рекомендують копати від середини липня до початку серпня. А як визначити, що часник уже достиглий? 

“Не варто зволікати з копанням, особливо, якщо літо дощове, — розповідає 63-річна Наталія Кікта з Тернопільщини. — Коли часник задовго в землі, пошкоджується покривна луска, і головки розсипаються на зубчики. Це погіршує якість врожаю”.

Щоб знати, коли копати часник, 59-річний Іван Грищук з Хмельниччини залишає на городі кілька рослин зі стрілками, пише “Експрес.”

“Як тільки насіннєві коробочки на них починають розтріскуватися, збираю врожай, — каже господар. — Викопую одночасно часник як озимих сортів, так і ярих. Але ярі сорти я також саджаю восени, а не навесні. У такого часнику головки більші, ніж у весняного. До того ж зберігається він довше, як озимий. Наприклад, у мене ще досі є часник з минулого врожаю, і він у гарному стані”.

36-річна Надія Політ з Кіровоградщини починає копати часник, коли підсихають нижні листки рослини і жовтіють верхні.

“Копати часник треба лише в суху погоду, — додає Надія Політ.— Робити це варто акуратно, щоб не пошкодити плоди. Далі часник озимих сортів розкладаю під дашком на “достигання” на два тижні. А ярий відразу заплітаю у вінок і підвішую”.

Іван Грищук радить підвішувати часник у провітрюваному приміщенні так, щоб на нього не потрапляло сонце. Коли часник добре просохне, гострим ножем чи секатором обрізають корені й надземну частину, залишаючи над плічками цибулини частину стебла розміром 1,5 — 2,5 сантиметра.

Науковці зазначають: для зберігання часнику найбільш сприятлива температура від +1 до +3°C. При вологості повітря у сховищі, що не перевищує 70%, часник практично не уражається хворобами і зберігає всі свої корисні властивості.

“Я зберігаю часник у “погребиці” — це сходи, які ведуть у погріб. Там він і не проростає, і не гниє”, — каже Надія Політ.

А от Надія Кікта радить зберігати часник у пластикових сітчастих ящиках у три шари або підвішувати у сітках.

“Для зберігання варто обирати прохолодні сухі приміщення, які не промерзають. Також треба хоча б раз на місяць перевіряти часник: чи немає гнилого, чи добре він зберігається, — каже Наталія Кікта.— Можна в ящику з сітчастими стінками пересипати щільно викладені шари головок часнику сіллю. У таких умовах овоч залишиться соковитим до весни і довше”.

Якщо часник починає гнити, його можна врятувати.

“Треба почистити зубчики від гнилі і заморозити, попередньо склавши у банку чи пакетик, — додає Наталія Кікта. — Або ж висушити у сушарці і подрібнити у кавомолці. Матимете часникову приправу на роки. Також дуже добре зберігаються у холодильнику очищені зубчики часнику, залиті соняшниковою олією”.

На ринку зʼявився новий сорт цибулі


Залишити коментар