Пн. 29 Квітня 2024

В Україні є заказник, де росте найбільше дерев тису ягідного в Європі

Княждвірський заказник розташований на території філії Коломийське лісове господарство, що на Прикарпатті. У заказнику росте понад 20 тисяч рослин. У народі тис ягідний ще називають “негнийдерево”. І недаремно, адже тис справді не гниє у воді і не тоне у ній.

Ще одна його особливість – росте надто повільно. За рік тис виростає до трьох сентиментів, а його насіння сходить 2 роки.

Науковці стверджують, що тис почав зникати з українських Карпат у другій половині 18 ст., і не тільки через кліматичні зміни, а й через те, що селяни данину платили деревиною тису, повідомляють на сторінці у соцмережі Товариство лісівників України.

Нині нових насаджень цього дерева майже немає. Збереглися вони у заповіднику Княждвірський, та поодинокі рослини ростуть на території лісфонду Вигодської, Болехівської, Осмолодської, Солотвинської та Надвірнянської філій.

Тис у Княждвірському заказнику має у середньому понад 200 років. А рости дерево може до 4-5 тисяч років. У давнину з тиса виготовляли луки, гарматні ядра, домовини, оскільки його деревина дуже міцна і не піддається гниттю. Вважається, що середовище навколо цього дерева – стерильне, бо тис виділяє сильні фітонциди, які гальмують розвиток бактерій і шкідників.


Залишити коментар