Нд. 28 Квітня 2024

Вбиральні для корів: німецькі вчені придумали спосіб боротьби з парниковими газами

корова

Науковці з Німеччини вирішили навчити корів користуватись спеціальною вбиральнею. Вони вважають, що це може допомогти фермерам зменшити забруднення води та скоротити викиди парникових газів.

Коров’ячий послід може стати проблемою, особливо якщо вони знаходяться в стійлах, де змішуються сеча та фекалії. Тому що він виробляє аміак, – непрямий парниковий газ.

Експеримент проводили на фермі, якою управляє Науково-дослідний інститут біології сільськогосподарських тварин у Даммерсторфі. Дослідники Ліндсі Метьюс та Дуглас Елліфф з Оклендського університету розповіли, що навчання проводили за принципом “батога і пряника”, пише SEEDS.

Для цього вони облаштували спеціальну зону під назвою MooLoos, вистелену штучною травою, де корови можуть безпечно мочитися без загрози для навколишнього середовища.

На першому етапі телят по черзі заганяли у MooLoos і винагороджували їх їжею, якщо там вони робили свою “легку справу”.

Наступним кроком стало збільшення відстані до вбиральні. Якщо ставалися “аварії” в іншій частині сараю, корів обприскували водою. Досить швидко 11 з 16 телят привчилися до туалету.

«Корови самостійно ініціювали вхід до туалету, роблячи в середньому від 15 до 20 сечовипускань. А наприкінці три чверті тварин робили три чверті сечовипускань у вбиральні», – розповів Метьюс.

Якщо у Німеччині корови в основному перебувають у сараях, то наступним кроком буде подивитися, як система працюватиме в контексті Нової Зеландії, де велика рогата худоба проводить більшу частину часу у відкритих загонах.

Однак тварин збирають на доїння та прийом добавок, тому цей час вони могли б користуватися спеціальною вбиральнею. Крім того, їх можна встановити і на відкритому просторі. І навіть, якщо такий підхід буде не надто успішним, науковці переконані, що це все одно мало б суттєві екологічні переваги.


Залишити коментар