За грант на Київщині заклали горіховий сад

У селі Саливонки, що на Київщині, фермерське Господарство Nuts’N’Garden Ніни Смирнової заклало фундуковий сад площею 25 га з використанням органічної та біодинамічної технології землеробства. 

Навесні цього року Ніна Смирнова стала грантоотримувачкою проєкту SEE, придбала сушарку для фундука та завантажувальний конвеєр до неї.

На господарстві висадили понад 12 тис. дерев фундука, з яких понад половина — саджанці, щеплені на ведмежому горіху. Нове отримане обладнання допоможуть розвивати виробництво та збільшити доходи за рахунок доробки продукції.

«Це обладнання ми будемо використовувати спільно з іншими виробниками в регіоні. Ми не є конкурентами. Великий обсяг цього горіху імпортується, тому зараз ми скоріше партнери по забезпеченню якісною продукцією внутрішнього ринку. Згодом є плани виходити і на експорт», — розповіла Ніна Смирнова.

Господарство вирощує десертні сорти фундука, що найкраще смакують у сирому вигляді, сумішах та звісно — цукерках. Для виконання виробничих задач Nuts’N’Garden залучає місцевих сільських жінок.

Також Ніна Смирнова зазначає про важливість працювати офіційно, платити податки до місцевого бюджету, мати досвід залучення коштів, тому що сталість бізнесу — це не тільки про екологію та дружність до людини, безпечність продукції, це також і підтримка економіки країни.

ЄС прагне переглянути правила ГМО


Залишити коментар