Коли збирати цибулю і як її зберігати

Цибулю треба прибирати з грядок, коли вона повністю дозріла. Зазвичай у часі повинно пройти 68-80 днів від посадки. Але також про те, що цибулини час викопувати може сигналізувати і сама рослина.

Перша ознака – шийка стала сухою і тонкою. При цьому у неї з’явився характерний жовтий колір, або інший відтінок (це залежить від сорту, який ви вирощуєте).

Друга ознака – пір’я цибулі починає лягати, укладається на землю і жовтіє.

Третя ознака – шкірка цибулини стає сухою і починає лущитися. А захисні лусочки повинні добре і швидко відокремлюватися.

Зазвичай збирання врожаю проводиться з другої половини липня – початку серпня. Знову ж таки орієнтуємося за термінами посадки та ознаками «стиглості» цибулі.

Щоб цибуля добре зберігався

Збирати врожай потрібно в суху погоду. Щоб цибуля добре зберігалася, запам’ятайте прості правила:

  • За два тижні до передбачуваного збирання врожаю слід припинити полив. Інакше цибулини знову можуть пустити нові коріння.
  • Викопують цибулю з ґрунту акуратно за допомогою вил, щоб не відірвати бадилля.
  • Якщо на викопаній цибулі залишилися залишки землі, у жодному разі не бийте цибулини одна об одну, потрібно акуратно її прибрати. Сильні удари можуть призвести до пошкодження та загнивання цибулин.
  • Не варто відразу після викопування обрізати пір’я, свіжовикопану цибулю потрібно залишити на цілий день підсихати на сонечку. І не забувайте її перевертати. Потім цибулю зберігають протягом тижня в приміщенні, що добре провітрюється. І лише потім переносять у місце, де вона зберігатиметься.

На українському ринку з’явився новий тренд — черевишня


Залишити коментар