Пн. 29 Квітня 2024

Перший музей нафти діє у селі Пнів на Прикарпатті

Про реалії нафтовидобування на Прикарпатті, побут та долі тогочасних робітників нафтових родовищ можна прочитати у творі Івана Франка «Борислав сміється». А на власні очі побачити, як добували нафту та газ у XVIII ст. і як це роблять тепер, можна у музеї нафтопромислів Галичини, що у селі Пнів на Івано-Франківщині.

Це музей відкрили у 2013 році завдяки місцевим активістам, які об’єдналися у громадську організацію “Інститут історії Надвірнянського нафтопромислового району” і почали пошукову діяльність для наповнення музею. Їм довелось не лише працювати в архівах, а й робити експедиції на місця, де добували нафту, шукати експонати на нафтопереробних підприємствах, відновлювати втрачені зразки інвентарю за оригінальними кресленнями та знімками. Завдяки їхнім зусиллям, було відкрито цікавий і не зовсім традиційний музей під відкритим небом, пише Md-ukraine.

Музейна експозиція розділена на дві частини: в приміщенні ви оглянете раритетні фото та документи тієї доби, макети нафтових установок, колекцію гасових ламп. Побачите зразки нафти та продукції з неї. А експозиція у дворі музею підсилить ваші враження від побаченого і почутого.

До речі, першу в Європі гасову лампу було винайдено саме в Україні (!), власне, у Львові ще у 1853 р. Подробиці про цей винахід ви однозначно почуєте у Пнівському музеї.

Колоритні особливості:

  1. Це перший в Україні музей нафтової промисловості.
  2. Більшість експонатів розташовані під відкритим небом, усі вони справжніх розмірів, а окремі зразки – діючі і ви зможете побачити, як вони працюють!
  3. Ви на власні очі побачите історію видобутку нафти від найпростіших пристосувань, таких, як перші копанки, з яких кінськими хвостами добували нафту, до сучасних нафтових вишок. До речі, найперші пристосування були дуже небезпечними і робітники часто травмувалися та отримували отруєння.

Залишити коментар