Сб. 21 Грудня 2024

На сіті-фермі у Вінниці щотижня вирощують 150 кілограмів салату

У спальному районі Вінниці молода пара відкрила ферму. На 60 квадратних метрах вирощують 5 видів салатів, за тиждень збирають приблизно 150 кілограмів врожаю, пише SEEDS.

Росте зелень на стелажах у просторому приміщенні, де створено унікальний мікроклімат. Продукція абсолютно екологічночиста, – її нічим не обробляють.

За один тиждень в сіті-фермі вирощують 1000 голів салату. Це приблизно 150 кілограмів. Щоб зібрати таку кількість салату у відкритому ґрунті, треба 18 соток землі.

«Щоб вирощувати салат – не потрібно ні землі, ні сап, ні лопат. Все на гідропоніці. Треба лиш вода, світло, тепло і спеціальні добрива. Замість землі ми використовуємо субстрат, в якому кріпиться коріння рослини», – розповів засновник ферми Микола Кислейко Вінниця.info.

Сіті-ферма – задоволення не дешеве. Потрібно знайти приміщення, купити дороге обладнання, лампи, систему автоматизації і систему очищення води. Підприємці порахували, вкладення повернуться за три роки. Та за такими фермами – майбутнє, кажуть бізнесмени.

«По-перше це економія споживання ресурсів води та землі. Зараз в Україні дуже багато полів заміновано, тож вони не придатні для вирощування салатів та городини. Такі маленькі ферми вигідніші, аніж теплиці. На невеличкій території можна виростити велику кількість врожаю. Попит на споживання їжі не зменшився, тож за вертикальною гідропонікою – майбутнє», – говорить Марія Кислейко.

В Україні такі сіті-ферми не новинка. Здебільшого в них вирощують мікрогрін. В майбутньому вінничани планують вирощувати на гідропоніці огірки, помідори і навіть кавуни. Кажуть, тоді ціни на овочі та ягоди не будуть захмарними, бо їх не доведеться везти з-за кордону.


Залишити коментар