Нд. 28 Квітня 2024

Єдине село в Україні, де селекціонери вирощують різні сорти коріандру

Одна з установ Національної академії аграних наук України – Інститут сільського господарства Степу розташовується на Кіровоградщині, у передмісті Кропивницького – селі Созонівка. Унікальним є те, що це єдиний заклад в Україні, де займають селекцією коріандру – розробкою адаптивних технологій вирощування цієї культури.

Про це повідомляють на сторінці НААН України.

– По цій культурі технологічні дослідження проводяться понад 20 років. Якщо раніше ми співпрацювали й координувалися з колегами в Криму, то з 2014 року ми практично не проводили дослідження по технології під їхньою координацією –  після окупації втратилися ці зв’язки, – розповів заступник директора з наукової роботи Інституту сільського господарства Степу НААН України Віталій Іщенко.

Коріандр широко використовується, зокрема,  у харчовій галузі, медицині,  парфумерії тощо. Коріандр у міжнародному реєстрі представлений чотирма сортами.
– Два закордонні й два українські – один харчовий та один універсальний – наш сорт Оксаніт. Він більш як 15 років у реєстрі і його ніякий сорт не зміг витіснити. Його висівають і в степовій, і в лісостеповій зоні, тобто від Одеси й Миколаєва до Києва,  – пояснив Віталій Іщенко.
В Україні як такого виробництва ефірної олії немає, тому сировина експортується, як правило, через порти Одеси, тому більшість площ та виробників зосереджені на півдні країни, тим більш що коріандр посухостійка культура.

Залишити коментар