Пн. 29 Квітня 2024

Угорщина заборонила ввозити 25 продуктів з України

The official flag raising ceremony for the 66th anniversary of Hungarian anti-communist uprising of 1956 in front of the Parliament in Budapest, Hungary, Sunday, Oct. 23, 2022. (AP Photo/Anna Szilagyi)

 Угорищина заборонила ввезення з України 25 найменувань сільськогосподарської продукції, повідомив міністр сільського господарства країни Іштван Надь у зв’язку з опублікованою у вівторок ухвалою уряду.

Зі слів міністра, уряд Угорщини розпорядився ввести з середи тимчасову заборону на імпорт найбільш важливих зернових з України, а також низки сільськогосподарських продуктів, “щоб захистити угорських фермерів і споживачів”.

Він пояснив, що заборона поширюється, серед іншого, на зернові, насіння ріпаку та соняшнику, борошно, олію, мед та деякі види м’яса і діє до 30 червня 2023 року.

При цьому Угорщина не забороняє переміщення цієї продукції своєю територією, тобто транзитні перевезення, як і раніше, дозволені, але відповідні органи замикатимуть їх на кордоні, за ними стежитимуть за допомогою електронних пристроїв і патрулів, і процедури транзиту будуть перевірені по всій країні. Перевізники, які порушують правила, можуть бути оштрафовані, штраф може поширюватись навіть на повну вартість вантажу, додав Надь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські фермери отримають насіння картоплі від ООН

Надь очікує, що введені тимчасові заходи дадуть можливість ЄС вжити довгострокових заходів, “переглянути цілковитий безмитний характер українських товарів та роботу коридорів солідарності”.

Повну безмитність українських сільськогосподарських товарів “не можна зберегти, оскільки вони виробляються з конкурентною перевагою” проти європейських, завдяки у тому числі “методам обробітку та захисту рослин, які більше не дозволені у Європейському Союзі”, наголосив глава міністерства.


Залишити коментар