Вт. 30 Квітня 2024

Без лісового квитка не можна збирати березовий сік

За збирання березового соку можна отримати штраф у розмірі від 850 до 1700 грн. Тому для цього треба мати спеціальний дозвіл. Приватні особи мають право збирати березовий сік без спеціального дозволу лише на власному подвір’ї чи ділянці. Метр від неї — вже порушення.

Про це повідомляє Земляк.

Якщо в березі  пробити одну дірку — доведеться сплатити штраф. Якщо це буде проріз — це рахуватиметься як пошкодження дерева і, відповідно, нарахують суму збитків.

Коли заруба на дереві буде перевищувати 10% периметра дерева, окрім штрафу доведеться відшкодувати збитки державі. Скільки заплатити — все залежатиме від діаметру пня. Наприклад, береза має 50 см в діаметрі і вона росте в лісі, націдити соку з такої обійдеться приблизно до 10 тис. грн.

Якщо назбиралось кілька літрів соку, але інспектори розцінили це як пошкодження дерева, окрім штрафу ще й відшкодовуються збитки державі, а це тисячі гривень.

Щоб мати змогу заготовляти сік, потрібно мати лісовий квиток. Такий документ дає право на добування соку у відведених місцях та з дотриманням встановлених правил заготівлі.

Раніше ми писали: У Каліфорнії висадять нові сорти червоних апельсин


Залишити коментар