Пн. 29 Квітня 2024

Оливкові дерева вражає смертельна хвороба

Дослідники кажуть, що економічні витрати від смертельного патогену, що вражає оливкові дерева в Європі, можуть досягти понад 20 мільярдів євро. Вони змоделювали майбутні найгірші наслідки збудника Xylella fastidiosa, який вбив багато дерев в Італії. Поширювана комахами, бактерія зараз становить потенційну загрозу для оливкових плантацій в Іспанії та Греції. Хвороба може збільшити вартість оливкової олії для споживачів.

Про це  повідомляє BBC.

Xylella вважається одним із найнебезпечніших патогенів для рослин у всьому світі. На цей момент не існує ліків проти інфекції. Він може заразити вишневі, мигдальні та сливові дерева, а також оливки. Він став тісно асоціюватися з оливками після того, як штам був виявлений на деревах в Апулії в Італії в 2013 році.

Мікроорганізм передається комахами, які смокчуть сік, наприклад жужками. Інфекція обмежує здатність дерева переміщувати воду та поживні речовини, і з часом воно в’яне та гине. Рослини, заражені бактерією, необхідно знищити, щоб запобігти поширенню.

В Італії наслідки поширення хвороби були руйнівними: за оцінками, врожайність знизилася на 60% з моменту першого виявлення в 2013 році.


Залишити коментар