Нематеріальна культурна спадщина України поповнилася ще одним елементом

Міністерство культури та інформаційної політики розширило Національний перелік елементів нематеріальної культурної спадщини України, внісши до нього обуховицьке ткацтво. Як повідомляють у відомстві, відповідний наказ 13 березня підписав міністр Олександр Ткаченко.

Ареалом цього традиційного ремесла є село Обуховичі Іванківської громади Київської області (нині це Вишгородський, а до реформи 2020 року – Іванківський район). Зазначається, що саме це місце стало головним осередком узористого ткацтва на Київському Поліссі.

“Ткацтво було настільки розповсюдженим ремеслом, що ткацькі станки стояли в кожній хаті. Розквіт ремесла став поштовхом для організації роботи цеху декоративного ткацтва в Обуховичах, який входив до складу Київського виробничо-художнього об’єднання імені Шевченка. Загалом у цеху працювало 14-16 ткаль”, – вказують в Мінкульті.

У відомстві зазначають, що вироби обуховицьких майстринь прославились не лише в Україні, а й закордоном, а багатьом з них неодноразово присвоювався державний “знак якості”, зокрема виробами жителів Обуховичі милувались в Канаді, Японії, та Болгарії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Вінниччині обрядовий хліб потрапив до списку нематеріальної культурної спадщини України

Навички такого ткання передавалися в основному в сім’ї: дівчата, щоденно приглядаючись до роботи старших, швидко й легко освоювали своєрідні техніки ткацтва та переймали особливий стиль передачі кольорової гамми.

“Нитка піткання, яку прокладає човник, лягає поверх чи під низом ниток основи, а певна послідовність цього чергування і створює врешті той чи інший візерунок, що укладається поперечними смугами на всю ширину тканини. Цей спосіб ткацтва називається ремізно-човниковим. Саме цією технікою з давніх часів користувалися обуховицькі ткалі для створення узористих рушників скатертин-настільників, ряден тощо”, – йдеться в описі.

Зазначається, що в різних етнографічних зонах, а то й окремих селах, ткані матеріали мають локальні відмінності в способі орнаментальної композиції, колористики і навіть у техніці виконання.


Залишити коментар