Пт. 10 Травня 2024

Стало відомо скільки згоріло лісу в Україні через війну

За даними Регіонального Східноєвропейського центру моніторингу пожеж, торік вогонь охопив 755,6 тис. га земель всіх категорій, з яких 56 тис. га – це ліси. Через бойові дії гасити пожежі у лісах було непросто через відсутність доступу до територій та забруднення вибухонебезпечними предметами.

Якщо рахувати загальні збитки, яких завдали довкіллю воєнні дії, викликані російською агресією, то йдеться про понад два трильйони гривень. Такі дані озвучив Дмитро Заруба, перший заступник голови Державної екологічної інспекції України під час міжрегіонального навчально-практичного форуму «Ліси України: євроінтеграція, війна, зміни клімату та сучасні реформи», повідомляє Екоінформ.

На форумі учасники обговорювали питання відновлення лісів після війни з урахуванням кліматичних змін та євроінтеграційних процесів. Адже, попри те, що війна ще триває, експерти вважають, що вже зараз можна готувати проєкти відновлення територій. А також вести ретельний підрахунок збитків, завданих РФ нашому довкіллю, та збирати доказову базу.

Саме докази допомагатимуть довести вину РФ у міжнародних судах. Як наголосив Дмитро Заруба, механізм отримання репарацій від країни-агресора дуже складний. Навіть ті підходи (модель Компенсаційної комісії ООН), які використовував Кувейт після вторгнення Іраку, дали можливість стягнути на відновлення довкілля всього 4% від завданої шкоди. Більшість коштів пішло на відновлення інфраструктури.


Залишити коментар