За продуктами угорці їздять за кордон

За даними Головного статистичного управління Угорщини, у січні інфляція у цій країні становила 25,7% – найвищий показник у Європейському Союзі. А продукти харчування подорожчали аж на 44%… Через високу вартість харчів і напоїв угорці їздять на закупи до сусідньої Австрії, де ці товари дешевші.

Як розповів у Facebook угорський економіст Дьордь Рашко, він із родиною їздив за продуктами до містечка на сході Австрії, що на кордоні з Угорщиною і Словаччиною. «Ми щойно повернулися з Кіттзеє, де купили сир, пиво, каву та миючі засоби, тому що все це дешевше, ніж в Угорщині. Парковка торговельного центру знову була забита автомобілями на угорських і словацьких номерах, і лише деякі були на австрійських».

На їжу — близько третини доходів

Як розповів портал Index, нещодавно громадське телебачення Швейцарії зробило репортаж про різке подорожчання продуктів харчування в Угорщині. Заможні швейцарці дуже здивовані тим, що угорці витрачають на їжу близько третини своїх доходів…

За словами економіста Петера Бода, якого цитує Index, причиною зростання цін в Угорщині є хибна політика уряду Віктора Орбана. Як каже Бод, економіка Угорщини споживає надто багато енергоносіїв і залежить від «дешевого» російського газу, який зараз набагато дорожчий, ніж раніше. Саме це призвело до різкого зростання цін, насамперед на продукти харчування.

Уряд Орбана обіцяє, що до кінця року інфляція в Угорщині буде меншою, ніж 10%. А поки ця щаслива пора не настала, угорці закуповуються в Австрії…


Залишити коментар