Сб. 27 Квітня 2024

У Китаї клонували корів

Учені з Північно-західного університету A&F, що на північному заході Китаю, успішно отримали трьох теличок – клонів високопродуктивних корів із дуже бажаними рисами, що стало першою успішною спробою китайських вчених зібрати, відновити та зберегти ресурс зародкової плазми “суперкорів” у Китаї за допомогою методу перенесення ядер соматичних клітин та ефективного їх відтворення.

Зокрема відбулось клонування високопродуктивної корови голштинської породи, яка здатна щорічно давати 18 000 кг молока, повідомляє Global Times.

Як зазначає керівник наукової групи Цзінь Япін, успішно здійснений експеримент має високе значення для відродження тваринницької галузі Китаю, адже сьогодні близько 70% молочних корів на фермах країни імпортовано з інших країн. Так, це дозволяє сконцентрувати та зберегти економічно доцільним способом найкращих корів у країні.

Вчені вважають, що для створення стада в 1000+ таких суперкорів їх знадобиться 2-3 роки. Та розраховують завдяки цьому створити міцну основу для розв’язання проблеми залежності Китаю від постачання молодняку з-за кордону, а також сприяти зусиллям країни щодо відродження свого с/г сектору та переходу на самозабезпечення агропродукцією.


Залишити коментар