Сб. 27 Квітня 2024

Переселенка облаштувала овочевий бізнес на Львівщині

Раніше Ганна Іщенко здо­була у Запоріжжі дві вищі освіти, отримавши фах економіста та переклада­ча. Але того періоду країну охопила криза, тож їй, як молодій спеціалістці, не вдалося влаштуватися на роботу.

Вийшовши заміж і народивши дітей, ви­рішила повернутися з обласного центру у рідне село Таврійське Оріхівського району, щоб бути ближче до природи, натуральних про­дуктів.

Пані Ганна з дитинства ро­зуміється на травах, бо пере­йняла знання від своєї бабу­сі Олександри Прокопівни. Тому розпочала виробництво лікувальних чаїв та зборів. Частину рослин вирощували з чоловіком Віталієм на при­садибній ділянці, решту доку­повували у місцевих жителів. Також збирали дикоросле зело. Справа успішно розви­валася, навіть удалося при­дбати необхідне обладнання.

Але війна перекреслила всі плани. Опинившись у зоні бойових дій, родина змуше­на була покинути домівку та переїхати у Західну Україну. Спочатку зупинилися в Івано-Франківській області, а по­тім перебралися на сусідню Львівщину — у село Уличне Стрийського району.

За допомогою канадсько­го проєкту We Prosper та ра­зом зі знайомими та місцевим фермером Ігорем Гриньківим започаткували овочеве гос­подарство. У двох зведених теплицях узялися вирощува­ти городину — капусту, згодом — огірки. Хоча ця справа була для них новою та незвичною, однак у підсумку урожай зі­брали високий. Неабияку роль тут відіграла консульта­ційна підтримка професійно­го агронома (на всіх етапах діяльності).

Звісно, після переселення виявилося непросто налаго­дити життя. Були складнощі, пов’язані з адаптацією, не­звичними кліматичними умо­вами, новою справою. Адже раніше вони займалися виро­щуванням інших культур про­сто неба. А праця в теплиці — то окрема наука.

«Зміна напряму роботи — це теж неабиякий виклик. Але завдяки підтримці канадсько­го проєкту We Prosper, Біз­нес-мережі сільських жінок і друзів ми успішно подолали труднощі, здобули колосаль­ний досвід та знання. Тепер упевнено можемо крокувати вперед», — наголошує жінка.

Фермерка планує і надалі розвивати тепличне госпо­дарство. Зараз визначаєть­ся, в якому саме спрямуванні. Можливо, це будуть не лише овочі, а й інші культури.

Окрім того, жінка має най­більшу мрію — відновити ви­робництво трав’яних чаїв. Каже: «То моя любов, покли­кання і життя. Я цим жила та прагну повернутися до цього знову».


Залишити коментар