Пн. 29 Квітня 2024

Біла кукурудза завойовує український ринок

Українські фермери відкриті до експериментів. Вони беруться вирощувати все нові сорти продукції, урізноманітнюючи агроринок нашої країни. Так, останнім часом аграрії радують покупців кукурудзою різних сортів.

Раніше EastFruit писав, що особливу цікавість викликає біла кукурудза, яка поки в нашій країні є “екзотикою”. Детальніше про переваги солодкої кукурудзи в ексклюзивному коментарі SEEDS розповів підприємець-винахідник, автор першого в Україні суперсолодкого сорту білої кукурудзи “Білий Кролик F1”, засновник компанії “МНАГОР” Михайло Нагорняк.

Біла кукурудза відрізняється від інших тим, що не містить помаранчево-жовті пігменти. За словами Михайла Нагорняка, цей продукт поки не є дуже поширеним у нашій країні.

В Україну кукурудза потрапила після країн середземномор’я та одночасно із країнами чорномор’я: Турцією, Молдовою та Грузією. І майже відразу з’явилися різні кольори: жовта, біла та суміш біколорів. Спочатку виникали мутації, що призвели до біорізноманіття. Біла кукурудза виникла досить давно, ще в країнах традиційного походження кукурудзи: Перу, Чилі, Мексиці. В природі генетично час від часу виникають різні мутації й виникають нові ознаки. Білу кукурудзу люди відразу помітили за кольором та виділили її. Далі протягом багатьох років, історично методами порівнянь та дегустацій було виявлено багато користі від цього продукту. Тому поступово біла кукурудза набула популярності. Представники різних народів відзначили корисні властивості білої кукурудзи. Тож цей продукт почали активно використовувати у кулінарії. Наприклад, відомі мексиканські млинці тортильї готуються на білому кукурудзяному борошні”, – розповідає Михайло Нагорняк.

.

Традиції продовжують ширитися світом. Тому поступово біла кукурудза набула популярності й в країнах Європи та Азії.

Наприклад, у Вінницькій області у Мурованокуриловецькому та Могилів-Подільському районах готують традиційну кашу мамалигу за купою рецептів, а вже на Козятинщині мамалига не така популярна, там вже відчутно вплив Полісся, із різноманітними картопляниками, дерунами, лежнями тощо. Отже, різниця в 150 км, а традиція споживання кукурудзи різна. Тому саме через традиційність європейці та українці ще обережно ставлять до білої кукурудзи. Люди думають, що це не натуральний продукт. Проте є й ті, хто відкритий до новинок”, – зауважує фахівець.

За словами Михайла Нагорняка, ще 3-5 років тому мармурові біколор сорти теж не мали попит. Компанія “Мнагор” роздавала їх як “пробники”. Але на сьогодні ці сорти є найпопулярнішими на овочевих ринках. Тож фахівець вважає, що вже через 5-7 років біла кукурудза також буде шалено популярною.

Коли ми, випускники Вінницького аграрного університету, вивели першу в Україні суперсолодку білу цукрову кукурудзу із вмістом цукрів понад 22% на український овочевий ринок (сорти “Білий Кролик” та ‎”Монблан”), то першою проблемою в її поширенні став зовсім не смак, а колір. Адже люди не знали цього продукту, думали, що ми пропонуємо нестиглу продукцію. Це дуже заважало її популяризації”, – згадує Михайло Нагорняк.

Та, не дивлячись ні на що, фахівець переконаний, що білій кукурудзі вдасться завоювати ринок. Бо цей продукт містить високий рівень дієтичного волокна, що робить його низькокалорійним. До того ж завдяки відсутності каротиноїдів біла кукурудза придатна для споживання дітьми до одного року.


Залишити коментар