Пн. 29 Квітня 2024

Ізраїльські вчені винайшли спосіб побороти смертність курчат

Ізраїльські вчені, заявили, що вивели курей з відредагованими генами. Вони відкладають яйця, з яких вилуплюються курчата лише жіночої статі, повідомляє ВВС.

Це, за словами науковців, допоможе запобігти щорічному забою мільярдів курчат-самців, яких вибраковують через те, що вони не несуть яєць. Після отримання ліцензії цей метод можна буде застосовувати у промислових масштабах.

Технологія вже отримала схвалення британських захисників тварин Compassion in World Farming. Учасник проєкту, експерт з ембріології з ізраїльського інституту сільськогосподарських досліджень Volcani Юваль Циннамон сказав BBC News, що розробка вплине на добробут тварин.

“Я дуже радий, що ми розробили технологію, яка, як на мене, може здійснити революцію у цій галузі – насамперед для добробуту курчат, а також усіх нас, адже ця проблема стосується кожної людини на планеті”.

Дослідники змогли генетично відредагувати хромосому курки таким чином, щоб яйця з ембріонами чоловічої статі припиняли розвиватись на ранній стадії. Циннамон стверджує, що отримані в результаті курчата жіночої статі жодним чином не є генетично модифікованими, оскільки ані кури, ані яйця, які вони відкладають, не містять додаткового генетичного матеріалу.

“Фермери отримають тих самих курчат, а споживачі – такі ж яйця, – сказав він. – Єдина незначна відмінність у виробничому процесі полягає в тому, що яйця підлягатимуть впливу синього світла”.

Ембріони чоловічої статі всередині яйця мають “генетичний вимикач”, який активується під впливом синього світла. Тоді як жіночі ембріони не схильні до впливу синього світла і розвиваються нормально. Команда Циннамона не опублікувала результати своєї роботи, оскільки планує ліцензувати її через дочірню компанію Huminn Poultry, тому технологія не отримала незалежну експертну оцінку.

Але ізраїльська команда працювала спільно з організацією захисту тварин Compassion in World Farming (CIWF), яка регулярно відвідувала фірму і стежила за дослідженням протягом трьох років. Головний радник CIWF Пітер Стівенсон вважає, що цей науковий прорив може стати важливою подією для захисту тварин.

“Зазвичай я дуже насторожено ставлюся до редагування генів сільськогосподарських тварин. Але це винятковий випадок, я і мої колеги з CIWF його підтримуємо”, – сказав він.


Залишити коментар