Вт. 30 Квітня 2024

Груші та яблука: як правильно заготувати на зиму, щоб не попсувалися

 

 

Сезон яблучно-грушевого урожаю триває, тому час підготуватися до їх заготівлі на зиму. Ми дамо вам кілька порад, щоб фрукти швидко не зіпсувалися і ви яйнайдовше насолоджувалися ними взимку.

Отож, не варто брати для зберігання:

Падалицю: після удару об землю на яблуку чи груші залишається вм’ятина, в цьому місці вони досить швидко починають псуватися.

Із ознаками ураження хворобою, зокрема паршею. Це плоди з темними плямами та тріщинами, на місці яких швидко розвивається гнилизна.

Пошкоджені комахами-шкідниками (наприклад, плодожеркою). Такі загниють ще швидше, ніж хворі на паршу.

Недорозвинені дрібні з глибини крони не лежатимуть, тому краще пустити їх на сік чи закласти в компост.

Збирайте у підходящий час

Орієнтуйтесь на появу типового для сорту забарвлення плодів і терміни дозрівання. Першим прибирайте врожай осінніх сортів, потім – зимових, і останніми – пізньозимових (для них, до речі, навіть бажано, щоб пройшли через невеликі заморозки до мінус 1 градуса, що сприяє прояву забарвлення і набору цукру в м’якоті), пише Порадниця.

Знімаючи плоди, найчастіше господарі просто тягнуть їх униз. У цьому разі великий ризик відламати шматочок гілки, травмувавши дерево. Крім того, часто відривається й плодоніжка. На яблуку чи груші утворюється невелика ранка, в якій швидко розвивається гнилизна. Тому на зберігання закладайте їх із плодоніжкою.

Беріть плід знизу повною долонею (не пальцями) і, трохи повертаючи і натискаючи на плодоніжку, відривайте разом із нею. Складайте в сітчасті ящики. Урожай краще зберігати невеликими партіями у 2–3 шари.

Ящики з яблуками та грушами перед зберіганням потрібно поступово охолодити. Для цього на день–два поставте їх у холодні сіни або тінисте місце, захищене від нічних опадів. А вже потім опустіть у сховище зі стабільною температурою плюс 4–5 градусів і підвищеною вологістю (при вологості 60–70 відсотків шкірка починає в’янути, і плоди втрачають свої якості).

Але не зберігайте яблука та груші разом із картоплею, яка виділяє речовини, що сприяють швидкому дозріванню та перезріванню фруктів. При цьому в плодів часом з’являється присмак картоплі та землі. Якщо ж немає можливості зберігати окремо, надягніть на ящики великі пластикові пакети, але не зав’язуйте щільно, а загорніть, щоб був повітрообмін.


Залишити коментар