Пт. 19 Квітня 2024

В одному з нацпарків України оселилися унікальні птахи

У національному природному парку “Тузлівські лимани” можна спостерігати неймовірних птахів, один з них, це дерихвіст лучний або ж  «солончакові ластівки» У Парку він селиться на широких мулистих узбережжях лиманів і солончаків. Про це повідомляє greenpost.ua, пише agronews.ua.

“Їх тут, на солонцях, де домінує така рослина як сарсазан, майже сотня. Багато дорослих птахів зараз вже виховує малечу і навчає як полювати на комах і як маскуватися при появі небезпеки. І звісно що неприродні звуки війни їх дуже лякають”, – пишуть у Національному природному парку “Тузлівські лимани”.

Політ їх настільки плавний і граціозний – відзначається швидкістю, красивими вигинами, швидкими поворотами і надзвичайно великою різноманітністю рухів. Такий політ дуже схожий на політ ластівок.

Харчується всілякими комахами, ловлячи їх на ходу, навіть підскакуючи для цього, або на льоту. Їжу лучний дерихвіст здобуває в основному на льоту, ширяючи в повітрі подібно до ластівки. Головною їжею лучних дерихвостів зараз стають різноманітні кобилки і сарана. Через їх помешкання – колоніальне поселення, частенько проходить місцеве стадо корів, кіз та вівець і вони іноді руйнують гнізда рідкісних птахів.

На солонцях також можна бачити різні види куликів, відпочиваючих пеліканів, сірих гусей, мартинів. Іноді велике угруповання птахів на солонцях сягає тисячі птахів.

На більшій частині європейського ареалу чисельність лучного дерихвоста сильно скорочується через зміни, що відбуваються в навколишньому середовищі, особливо від «меліорації земель», використання пестицидів та неспокою з боку людини, зокрема внаслідок рекреаційного освоєння. Лучний дерихвіст перебуває під захистом Червоної книги України (статус – рідкісний).


Залишити коментар