Сб. 20 Квітня 2024

Скільки в Україні заробляють на вирощуванні лікарських рослин

На одному гектарі органічних лікарських рослин можна заробити $1000/га, а з деякими позиціями — від $2 до $5 тис., у залежності від того, що це за позиції, однорічні, багаторічні. Про це розповів співвласник компанії Growness Group Остап Павлюк, повідомляє Kurkul.com, пише   agronews.ua.

«Минулого року в нас було порядку 60 позицій різноманітних трав, але цього року ми звужуємось і будемо працювати десь з 20-25. Зараз ми експортуємо приблизно у 23 країни. Переважно це Європа, так само експортуємо в Китай і в Канаду», — розповів Остап Павлюк.

За його словами, минулого року почали самостійно вирощувати продукцію, зібрали декілька гектарів кропиви, а цього року, планують висаджувати близько 50-60 га різних лікарських рослин в Івано-Франківській області.

«Ми зрозуміли, що це найпростіше — коли ти починаєш, мати своє під боком, щоб ти міг побігти, подивитися, проконтролювати. Для нас це свого роду демо-ділянка, ми там садимо багато різних позицій. У нас є рослини, які потребують багато ручної праці. Приміром, для того, щоб зібрати 1 га мальви потрібно приблизно 40 людей, а для того, щоб зібрати 1 га календули — 20. Роботу оплачуємо за 1 кг збору сировини, бо люди по-різному збирають: якась людина може зібрати 5 кг, а є люди які збирають 11 кг», — зазначив аграрій.

Також у господарстві практикують й іншу модель вирощування за такими дороговартісними позиціями, як календула мальва, волошки.

«Ми роздаємо людям насіння, щоб вони у себе біля дому посадили 2-5 соток квітів, самостійно зібрали, в себе на горищі посушили, а потім нам продали. Таким чином, людина може з 5 соток заробити за два літні місяці приблизно 10-15 тис. грн», — розповів Остап Павлюк.


Залишити коментар