Сб. 27 Квітня 2024

Свічки, ліки та смачний мед: пасічниця з Рівненщини розповіла, як заробляє на бджільництві

Марія Лайтарук із невеличкого села Суйми, що в колишньому Здолбунівському районі Рівненщини, ламає стереотипи про нібито «нежіночу» професію пасічника, бо ось уже сім років займається бджільництвом.

Каже, керуватися лише наукою у цій справі замало, адже до бджіл треба підходити із душею, бо благородна комаха-трудівниця відчуває лукавство, байдужість та навіть страх пасічника. Про це пише “Голос України”.

Марія Лайтарук згадує, як з дитинства боялася бджіл. На початках не хотіла, щоб чоловік Юрій ставив у них на обійсті вулики. Втім, він умовив дружину завести кілька роїв, аби спробувати. Це жінка сприйняла без ентузіазму, але ж узялася допомагати чоловіку. Поступово чоловік віддалився від цього процесу. А пізніше, на 8 Березня, вона отримала досить неочікуваний подарунок – замість квітів, цукерок чи парфумів… костюм пасічника та книгу про бджільництво. Однак, як тільки розгорнула книгу, то не могла зупинитися, поки не дочитала до кінця.

– Перша фраза з книги, котра привернула мою увагу, що пасіка дає здоров’я усій родині і, що не менш важливо, непоганий заробіток. А в умовах сьогодення, коли в селі майже нема роботи, що ще потрібно? А я, крім того, завжди хотіла мати свій дохід, свою особисту справу, – розповідає Марія Лайтарук. – Займатися бджільництвом починала з нуля. Тонкощі професії переймала у знаних в Україні пасічників.

Нині у Марії Лайтарук 50 бджолосімей, планує завести понад сотню. Частину вуликів утримує в лісі. Тут, каже бджолярка, екологічно чистий мед, бо нема полів, оброблених хімікатами. Клієнти із задоволенням почали купувати цей мед.

Марія Лайтарук ще й займається апітерапією. Навіть закінчила спеціальні курси. Із бджолиного підмору та прополісу виготовляє лікувальні настоянки. Спочатку, розповідає, пробувала на собі. Діти, раніше схильні до застуди, тепер про неї і не згадують. На сеанси бджолотерапії вчащають знайомі родини.

Марія – особистість творча і багатогранна. Свій мистецький хист вона, звісно, виявляє і в бджолярській справі – із воску виготовляє свічки. Матеріал для виробів бере із вибракуваних стільників, які непридатні для використання. Свічки виготовляє у спеціальних силіконованих формах. Деякі з них робить сама.


Залишити коментар