Чт. 18 Квітня 2024

ТОП-7 продуктів для підвищення інтелекту і збереження пам’яті

Мозок – це центр управління тілом, який дозволяє рухатися, думати, відчувати, дихати і багато іншого. Цей орган виконує велику роботу, а з віком він може почати старіти, так само, як і людський організм загалом. Вчені та медики вважають, що їжа відіграє величезну роль в структурі і здоров’ї мозку.

Дослідження показують, що продукти, багаті вітамінами, мінералами, антиоксидантами, флавоноїдами, поліфенолами і жирними кислотами омега-3, можуть допомогти захистити цей важливий орган. Вони здатні запобігти зниженню когнітивних функцій, поліпшити пам’ять, концентрацію, підвищити інтелект і загальний стан мозку. Фахівці виділяють кілька найбільш корисних продуктів.

Сім продуктів для здоров’я мозку:

Зелень. Капуста, шпинат, рукола, селера – вся ця зелень наповнена поживними речовинами, в тому числі на вітамін К, бета-каротином, фолієвою кислотою і вітаміном Е. Бета-каротин і вітамін К пов’язані з поліпшенням здоров’я мозку, вони допомагають запобігти втраті пам’яті і поліпшити пізнавальні здібності. Вітамін Е є антиоксидантом, який захищає клітини від ушкодження вільними радикалами. Він також здатний запобігти зниженню когнітивних функцій у літніх людей.

Баранина. Згідно з дослідженням, щотижневе вживання баранини, але не іншого червоного м’яса, було пов’язано з поліпшенням довгострокових когнітивних функцій. Десятирічне спостереження виявило поліпшення показників рідкого інтелекту у людей, що споживали певні продукти, включаючи баранину.

Сир. Було доведено, що сир також має захисні функції проти вікових когнітивних проблем. Навіть в пізньому віці він може принести користь для мозку.

Яйця. Це один з кращих харчових джерел холіну. Ця речовина здатна зменшувати запалення і покращувати функції мозку, такі як збереження пам’яті та зв’язку між клітинами мозку;

Лосось. Жирна риба, така як лосось, багата жирними кислотами омега-3, які мають велике значення для розвитку і правильного функціонування мозку. Крім поліпшення здоров’я мозку, ці жирні кислоти знижують ризик серцевих захворювань і артриту.

Чорниця. Хоча всі ягоди корисні для здоров’я мозку, чорниця за багатьма показниками лідирує. Ця ягода містить вітамін С, вітамін К, марганець і фітонутрієнти. Живильні речовини допомагають стимулювати приплив крові і кисню в мозок, що призводить до підвищення концентрації уваги. Експеримент показав, що регулярний прийом чорниці поліпшив пам’ять і когнітивні функції у літніх людей з легкими порушеннями. Дослідження передбачає, що дотримання дієти, що містить різноманітні овочі, фрукти і ягоди, в тому числі чорницю, пов’язане з більш низьким ризиком вікових когнітивних порушень, деменції та хвороби Альцгеймера.

Волоські горіхи. У порівнянні з іншими горіхами волоські горіхи містять в два рази більше антиоксидантів. Вони також включають в себе жирну кислоту омега-3, яка протидіє зниженню когнітивних функцій, пригнічуючи запалення і окислювальний стрес. Саме ці зміни пов’язані з хворобою Альцгеймера і деменції. Дослідження припускають, що вживання від 30 до 60 грамів волоських горіхів в день може поліпшити когнітивні функції.

 


Залишити коментар