Пт. 19 Квітня 2024

В Україні вирощують кісточкових у 40 разів менше раціональної норми

Площі вибуття старих багаторічних насаджень сьогодні практично вдвічі більші, ніж площі відтворення нових. Особливо критична ситуація з кісточковими, їх вирощують у 40 разів менше раціональної норми споживання.

Такого висновку дійшли вчені Інституту садівництва НААН, повідомляє журнал «Плантатор».

За даними доктора економічних наук Інни Сало, найпомітніше підвищення індексів вибуття насаджень кісточкових культур відзначене в 2014-2015 роках. Це свідчить про значну перевагу площ вибуття (9,2 тис. га) порівняно з площами закладання (0,8 тис. га) – в 11,5 рази.

Відповідно, за словами Інни Сало, найбільшою мірою необхідна підтримка виробничників у закладанні саме садів кісточкових культур. Обсяги виробництва цих плодів сільськогосподарськими підприємствами в країні у 2020 році становили 15,2 тис. тонн, а це лише 0,4 кг на одну особу – при раціональній нормі споживання 16 кг у рік.

До 2030 року, у разі припинення державної фінансової підтримки галузі садівництва, суттєвого поступу вітчизняного плодоягідного ринку очікувати не варто, вважає експертка. Як і у попередні роки, основна частка у формуванні товарної пропозиції належатиме господарствам населення.


Залишити коментар