Пт. 19 Квітня 2024

Земельні торги в Україні відбуватимуться в новому форматі

Уряд ухвалив проект постанови, що регламентує проведення електронних аукціонів для продажу земельних ділянок та набуття прав користування ними – оренди, суперфіцію, емфітевзису. Про це йдеться у постанові Кабінету міністрів України.

Отже зовсім скоро в Україні вже на практиці почне діяти новий формат земельних торгів – електронний аукціон, повідомили на сторінці Міністерства аграрної політики та продовольства України в соцмережі.

«Цей документ фіналізує всі технічні та правові питання, які були необхідні для запуску електронних аукціонів в Україні. І ми можемо констатувати, що земельні торги застарілого формату відійшли в історію», – зазначив Роман Лещенко.

Слід зазначити, що раніше учасникам потрібно було бути на торгах фізично. Окрім цього, інформація про такі аукціони завжди була малодоступною, їх проводили без реальної конкуренції. Часто торги вигравали «свої люди».

Відтепер участь в електронних аукціонах зможе взяти кожен, хто має доступ до Інтернету. Самі торги відбуватимуться на спеціальній платформі Prozorro.

Роман Лещенко заначив, що постановою передовсім регламентуються технічні вимоги до підготовки та проведення земельних аукціонів. Йдеться і про оприлюднення їх результатів, визначення розміру, порядку та строків сплати. А також про порядок реалізації переважного права купівлі земельної ділянки у власність у разі продажу її через електронний аукціон, технічні вимоги до проведення повторних торгів, порядок функціонування та адміністрування електронної торгової системи відповідно до Земельного кодексу України.


Залишити коментар