Сб. 20 Квітня 2024

Земельні спори: як діяти і куди звертатися

Що робити, якщо виник земельний спір? Куди звертатися і чого чинити не варто? Ці та інші питання українцям розтлумачили у Телеграм-каналі “Земельна розвідка!”

Виключно судом вирішуються земельні спори з приводу володіння, користування і розпорядження земельними ділянками, що перебувають у власності громадян і юридичних осіб, а також спори щодо розмежування територій сіл, селищ, міст, районів та областей.

Органи місцевого самоврядування вирішують земельні спори у межах території територіальних громад щодо меж земельних ділянок, що перебувають у власності і користуванні громадян, обмежень у використанні земель та земельних сервітутів, додержання громадянами правил добросусідства, а також спори щодо розмежування меж районів у містах.

У разі незгоди власників землі або землекористувачів з рішенням органу місцевого самоврядування спір вирішується у судовому порядку.

Також для вирішення земельного спору особа може звернутися безпосередньо до суду. Земельні спори розглядаються органами місцевого самоврядування на підставі заяви однієї із сторін у тижневий строк з дня подання заяви.


Залишити коментар