Вт. 23 Квітня 2024

Експерти спрогнозували, як інфляція вплине на українські ціни

Фахівці прогнозують пік інфляції в Україні у вересні та жовтні цього року. Далі ж, як очікують в Нацбанку, інфляція сповільниться до однознакових рівнів, а у 2022 році поступово повернеться до 5% річних. Про це пише ТСН.

Сповільнення темпів зростання споживчих цін наприкінці року фахівці пояснюють ефектом від підвищення облікової ставки НБУ.

«НБУ регулює споживання через ставку рефінансування. Чим вона вища, тим вищі відсотки по кредитам (приміром, споживчі кредити зараз ростуть шаленими темпами), і, відповідно, буде менше охочих їх брати. Крім того, вищою буде ставка за депозитами. Також очікується, що зросте дохідність державних цінних паперів – ОВДП будуть приносити вищий дохід. Тобто, підвищення облікової ставки має вплинути на споживчі ринки і дещо сповільнити інфляцію», – пояснює президент Інвестиційної групи «Універ» Тарас Козак.

Водночас, за словами члена «Економічного дискусійного клубу» Олега Пендзина, на темпи інфляції вплине цьогорічний врожай – до того ж, не лише в Україні, а у світі загалом. Адже дефіцит зерна в умовній Франції сприятиме підвищенню цін на світових ринках, що автоматично вплине на ціни й в Україні.

«Очікування в дійсності не є такими добрими. Якщо восени буде чергова хвиля пандемії, бізнес у світі знову ляже. А якщо це станеться – економічна ситуація погіршиться у всіх країнах світу. Сировинні ринки будуть падати, в Україну буде надходити менше валюти, а ціни на товари – будуть рости», – підсумовує фахівець.


Залишити коментар