Чт. 25 Квітня 2024

Узбецькі садівники заявили про вкрай низьку врожайність фісташки

В Узбекистані завершується сезон збору нового врожаю фісташки, повідомляють фахівці EastFruit. Збір врожаю фісташки в республіці стартує з першої декади серпня і завершується в третій декаді вересня, тобто триває близько півтора місяців.

При цьому сезон збору можна умовно розділити на дві частини: з першої декади по кінець серпня збирають урожай місцевих сортів фісташки, а з початку вересня по двадцяті числа цього місяця – іранські сорти фісташки. Цього року урожай фісташки дозрів в звичні терміни і серйозних відхилень щодо початку або кінця сезону збору врожаю не спостерігаються. Однак, як і у випадках кісточкових видів фруктів і горіхових культур, нинішній сезон збору відзначився низьким урожаєм.

Якщо збитки врожаю волоського горіха місцевих сортів від заморозків в кінці лютого і середині березня 2021 року оцінюють у середньому по республіці в 20-30%, то стосовно нового врожаю фісташки цей показник значно більший. Це відобразилося у високих цінах на цей продукт.

Незважаючи на завершення сезону збору фісташки місцевих сортів і на те, що залишаються лічені дні до закінчення збору іранських сортів, поточні ціни як мінімум на 60% вищі – в національній валюті, ніж в аналогічний період 2020 і 2019 років.

Станом на 16 вересня 2021 року середні оптові ціни на цей продукт на столичних ринках Узбекистану становлять 160 000 сум / кг ($ 14,9), тоді як на аналогічну дату 2020 року середні оптові ціни були на рівні 95 000 сум / кг ($ 9, 2), а в 2019 році – 100 000 сум / кг ($ 10,6).


Залишити коментар