Чт. 25 Квітня 2024

Вчена пояснила від чого залежить забарвлення яблук

Людмила Шевчук, доктор сільськогосподарських наук, член-кореспондент НААН України, співробітниця Інституту садівництва НААН пояснила, що основний колір є ознакою сорту та ознакою стиглості. Червоний колір утворюється у синергії з цукрами, і залежить від перепаду температури вдень та вночі.

Про це повідомляє журнал «Садівництво по-українськи».

За настання знімальної стиглості починає світлішати забарвлення шкірочки яблук з появою ледь помітної жовтизни.

«Таке явище викликано зменшенням кількості хлорофілу та зростанням вмісту флавонів, що надають шкірочці жовтого забарвлення, – наголосила вона. – Для кожного сорту яблук основний колір шкірочки є показником генетично закріпленим та ознакою, що чітко визначає стан стиглості плодів».

Вчена зауважила, що червоне забарвлення шкірочки є результатом утворення антоціанів, які перебувають у синергізмі з кількістю цукрів у яблуках, тобто чим вищий уміст других зі згаданих речовин, тим більше утворюється червоних пігментів.

«Кількість цукрів залежить від коливань денних та нічних температур повітря, – зауважила Людмила Шевчук. – У теплі ночі інтенсивність дихання плодів вища, і витрати енергетичних речовин більші, а у прохолодні — процес зворотний, і тому їх лишається більше для синтезу антоціанів».

Вона також додала, що інтенсивність забарвлення значною мірою залежить від місця розташування плоду в кроні дерева, її загущення та кількості сонячних днів. Тому цей показник меншою мірою, ніж основне забарвлення, може характеризувати стан стиглості плоду. Однак добре сформований (на 50% поверхні) покривний колір свідчить про те, що 60–80% вирощених плодів є в стадії знімальної стиглості плодів.


Залишити коментар