Вт. 16 Квітня 2024

Експерт пояснив, чи вплине рекордний врожай, на вартість українських харчів

Цьогоріч аграрії фіксують небувалу для України врожайність. Вона є рекордною за останні роки. У Міністерстві аграрної політики та продовольства України вважають, що цей фактор вплине на стабілізацію цін на харчі. Урядовці не виключають і зниження вартості сільськогосподарської продукції.

Проте експерти – аналітикиня «Українського клубу аграрного бізнесу» Світлана Литвин та професор Київської школи економіки, експерт із земельних питань Олег Нів’євський у коментарях ТСН не настільки оптимістичні у своїх прогнозах.

«Україна – потужний гравець на світовому ринку та значну частку своєї продукції рослинництва експортує. Ціни на світових ринках зараз зростають, тому не варто розраховувати на зниження цін в Україні. Однак і значне зростання також навряд чи можливе. Пік цін на більшість груп товарів на світових ринках ми спостерігали взимку-восени поточного року, і це зростання вже відобразилося на роздрібних цінах», – каже Світлана Литвин.

Погоджується з нею Олег Нів’євський. За його словами, індикативом для цін, за якими українські фермери продають трейдерам свою продукцію, є котирування на світових біржах, а вони, своєю чергою, визначаються співвідношенням попиту та пропозиції в світі.

«Для фермерів це добре – вони отримують максимально можливий прибуток, продаючи в Україні товар за ціною, яка є на світових біржах мінус витрати на транспортування. А, приміром, для тваринницького комплексу це не дуже добре, адже зростають витрати на корми, які складають близько 75% у собівартості тваринництва. Разом з тим зростає і ціна на м’ясо в магазинах», – пояснює фахівець.

За його словами, така ж ситуація і з продуктами переробки зернових, насамперед з олією – ціни на полицях українських магазинів падати не будуть.

«96% олії, що виробляється в Україні, йде на експорт. Тому якщо світові ціни на олію зростають, внутрішні зростатимуть так само», – резюмує Олег Нів’євський.


Залишити коментар