Пт. 29 Березня 2024

Експерти оцінили наслідки негоди весняно-літнього сезону для аграріїв

Україна, як і весь світ, стикається із наслідками зміни клімату. Щороку вони стають все помітнішими, і це вже не політична мода, адже сільське господарство відчуває їх на практиці. Спеціалісти з агрострахування оцінили збитки окремих господарств внаслідок кліматичних впливів.

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на unian.ua.

«На початку літа спеціалісти агропромислової галузі давали позитивний прогноз врожайності пізніх культур. Рослинам вистачало вологи, ріст та розвиток відповідав календарю, підстав для хвилювань в аграріїв не було», — зазначає керівник відділу агропромислового страхування компанії «ІНГО» Руслан Зимовець. — «Проте нищівні зливи з градом та буревіями, а згодом високі температури повітря та тривала відсутність опадів у низці областей поставили надії на врожай під сумнів».

Наприклад, аграрії Сумщини стикнулись як з проблемою посухи, так і надмірних опадів. А через аномальну спеку на Київщині, зокрема в Іванківському районі, постраждали посіви соняшнику і кукурудзи. На Полтавщині, зокрема в Пирятинському районі, град та зливи пошкодили і навіть подекуди знищили посіви. Через негоду аграрії втратили сотні гектарів посівів сої, кукурудзи та соняшнику.

«Саме для подолання наслідків таких явищ існують програми страхування врожаю», — зазначає Р. Зимовець. — «Вони дозволяють аграріям компенсувати можливі втрати внаслідок низки ризиків, в першу чергу — кліматичного впливу. Фактичні розрахунки збитку та страхового відшкодування проводяться аварійними комісарами страхової компанії, що мають профільну аграрну освіту».

Наприклад, дослідне господарство в Арцизькому районі Одеської області, що втратило врожай соняшника на полі площею 200 га внаслідок граду, може розраховувати на страхове відшкодування у розмірі 5,28 млн грн за умови середньої врожайності на рівні 2,2 т/га.

Господарство у Лохвицькому районі Полтавщини за втрату 300 га сої через зливи та град (при середній врожайності 2,5 т/га), отримало б за застраховані посіви 9 млн грн.

Від спеки та посухи суттєво постраждала Харківщина. Аграрії відзначають, що фактично ціле літо тут не було жодних продуктивних дощів на рівні хоча б 20-30 мм. При цьому температури сягали 40°С, час від часу спостерігались сильні вітри. В результаті одне з підприємств втратило врожай кукурудзи. На масиві площею 500-600 га не те що качан не зав’язався, рослини не «дотягли» навіть до 1,5 м зросту. Страхове відшкодування у цьому випадку може сягати 26,8 млн грн.

Щоб отримати страхове відшкодування збитку, насамперед агропідприємство має повідомити про настання випадку, який може бути визнаний страховим. По-друге, необхідно обов’язково надати можливість експертам оглянути пошкоджені посіви. І в жодному разі не збирати врожай до цього огляду. Якщо завадити розслідуванню причин та обставин збитку (у будь-який спосіб), страхова компанія не зможе провести необхідну оцінку та відшкодувати збитки.

Будь-яке повідомлення про страховий випадок аналізується спеціалістами з врегулювання збитків. Лише після їхнього висновку страхова компанія приймає рішення про відшкодування або аргументує відмову.


Залишити коментар