Чт. 25 Квітня 2024

Експерт пояснив, чи зможуть заробити фермери на врожаї кукурудзи

Обсяги експорту кукурудзи з України цього року мають бути не гіршими за минулорічні показники, а, можливо, й більшими. До того ж ціни на світовому ринку зростають, тому фермерам вдасться більше заробити на продажі пізніх зернових, повідомляє SEEDS.

“Відповідно до прогнозів, у 2021/2022 році на Україну чекає щедрий врожай зернових. Зокрема, незважаючи на скорочену площу посівів з 5,4 (2020) до 5,3 (2021) млн га, аграрії мають зібрати рекордний врожай кукурудзи. Так, якщо у минулому році вдалося зібрати 30,3 млн тонн кукурудзи, то цього року цей показник може зрости до 35-39 млн в залежності від того, яку врожайність будуть показувати аграрії.
Минулого року Україна експортувала на зовнішні ринки трохи більше ніж 23 млн тонн кукурудзи (що нижче прогнозованого граничного обсягу 24 млн тонн), зважаючи на високий попит та прогнозований щедрий врожай, показник експорту виросте і зможе досягти рівня 2019/2020 маркетингового року. При цьому ціни на кукурудзу на зовнішніх ринках зараз вищі, ніж були у 2019/2020 МР, тому варто розраховувати на збільшення валютної виручки від експорту”, – зазначив у коментарі для SEEDS фінансовий аналітик та економічний оглядач Богдан Слуцький.

Серед основних ризиків в новому сезоні для зернового фахівець виокремлює можливі проблеми з логістикою (через прогнозований рекордний врожай), погодні умови та законодавчі зміни.

Нинішню ситуацію на внутрішньому ринку Богдан Слуцький коментує так: “Що стосується внутрішніх цін на кукурудзу, то за підсумками року можна констатувати, що вони також зросли. Так, відповідно до звітності Мінагрополітики, станом на вересень 2021 року середня ціна одного кілограма кукурудзи від виробника склала 12,91 грн/кг з ПДВ, що на 24% вище за аналогічний період минулого року. При цьому, якщо порівнювати з попереднім місяцем, то ціна зменшилася на 2%”.

Ситуація з експортом

“За попередніми даними, на експорт ми зможемо відправити 30,7 млн тон кукурудзи, у порівнянні з минулорічним 23 мільйонами тон це зростання на 33%. Який це буде прибуток для української економіки? Зараз про це дуже важко сказати. Якщо припустити, що ціни найближчого року не зміняться та кардинально не впадуть, то будемо прогнозувати за цінами вересневого контракту, за яким кукурудзу постачали за ціною 240 $/т. У такому випадку на кінець 2021-2022 маркетингового року прибуток від експорту буде складати 7,2 млрд доларів, що є безпрецедентно високим показником”, – зазначив у коментарі для SEEDS Голова ради з питань іноземних інвестицій та економічного розвитку України Роман Бабіцький.


Залишити коментар