Пт. 29 Березня 2024

На Сумщині подружжя створило стовідсотково екологічне господарство

Андрій та Світлана Марченки вирощують овочі, не використовуючи жодних хімікатів. Безпечний урожай, який не містить жодної “хімії”, вони реалізують у власному екологічному магазинчику. Крамниця органічних продуктів діє у Шостці, неподалік від села, де мешкають аграрії.

Усі знання з вирощування городини Андрій та Світлана опановували самотужки, насамперед з відповідної літератури. Згодом пробували втілювати прочитане на досвіді. На це пішло багато років. Спочатку, зізнаються, фермери, просто поставили перед собою ціль, щоб використовувати менше хімікатів.

Наприклад, щоб захистити городину від шкідників, пробували задіяти біологічну отруту. Настоювали на воді бадилля пасльонових рослин (помідорів, перцю, картоплі, баклажанів), що містить отруйні речовини, і обробляли цією рідиною грядки.

Тепер на фермі використовують виключно органічне насіння, а замість добрив вносять, зокрема, біогумус. Також для підживлення подружжя виготовляє трав’яні настоянки з певними бактеріями.

Цікаво, що для боротьби зі шкідниками Марченки використовують інших комах.

“Запускаємо на наші грядки інших комах, що їх в науці називають ентомофагами. Це хижі та паразитуючі комахи, які поїдають шкідників чи їхні яйцекладки або паразитують на них. Створюємо на грядках майже такі умови, як в природному середовищі — одні комахи харчуються іншими, не даючи якомусь виду занадто розмножуватися”, – пояснив Андрій Марченко.

Джерело “Факти”


Залишити коментар