Пт. 29 Березня 2024

На півдні України почали збирати урожай рису

Щоправда, несприятлива погода, яка наробила чимало лиха аграріям, додала певних особливостей при зборі культури. Адже через складні цьогорічні погодні умови комбайни зайшли у чеки на два тижні пізніше, ніж зазвичай.

Збирання цінної продовольчої культури першими в державі розпочали механізатори дослідного господарства рису Національної академії аграрних наук на Херсонщині.

Директорка відомого у Європі і світі спеціалізованого на культурі рису науково-дослідного господарства, кандидат економічних наук Валентина Уманська зауважила, що жнива почали двох сортів української селекції.

“Сподіваємося, що затримка на старті не поламає нам чітко спланованих робочих графіків. Техніка «розуміє» людей, вони — свою роль. Збиральну кампанію розпочали з ранньостиглих сортів вітчизняної селекції — Фагота і Преміуму. Впровадження ранньостиглих сортів (у господарстві ними засіяний кожен десятий гектар чеків) дозволяє нам уникати жнивних авралів, особливо тоді, коли у хід збиральної вклинюються осінні дощі. Крім того, ці площі — добрі попередники під озиму пшеницю”, — зазначила Валентина Уманська.

Про урожайність говорити зарано, відмітила фахівчиня. Водночас зауважила, що потенціал того ж Фаготу — 9 тонн білого зерна з гектара.

Джерело “Новий день”

 


Залишити коментар