Сб. 27 Квітня 2024

Українські аграрні підприємства страждають від кіберзлочинців (алгоритм дій при хакерській атаці)

Шахраї атакують аграрні підприємства України. Таку інформацію оприлюднив Національний координаційний центр кібербезпеки. У відомстві зазначають, що зловмисники шифрують дані у підприємств, а згодом вимагають від аграріїв викуп.

“Увага! Зафіксовані факти шифрування даних у низки приватних підприємств агросектору! За відновлення інформації злочинці вимагають викуп. Дані шифруються стандартними засобами операційної системи WINDOWS – BitLocker через інфіковані сервери.

Кібершахраї знаходять вразливий шлюз mikrotik та з використанням набору вразливостей отримують доступ до мережі жертви”, – йдеться у повідомленні Національного координаційного центру кібербезпеки.

На сторінці відомства оприлюднили алгоритм дій при хакерській атаці.

1. Не перезавантажуйте комп’ютер, ключ дешифрування знаходиться в оперативній пам’яті і фахівці допоможуть відновити інформацію;

2. Повідомте про спроби атаки й за можливістю надайте дані індикаторів;

3. Не виплачуйте вимагачам виплати, оскільки це не є гарантією відновлення даних.

Спільними зусиллями та своєчасним аналізом кіберзагроз фахівці сформують відповідні рекомендації та захистять українські організації від подібних кібератак.

Інформацію просять надсилати на електронну пошту: report@ncscc.gov.ua. Дані щодо організації, на яку здійснюється атака, є конфіденційними.


Залишити коментар