Пт. 29 Березня 2024

У США професор університету вирощує дерева, які дають 40 різних плодів

На території Сіракузького університету в Нью-Йорку росте незвичайне дерево. Впродовж зими воно нічим не відрізняється від інших дерев, а от навесні вкривається пелюстками рожевих, білих і червоних квіток, рясніючи літом чотирма десятками різних видів ягід та фруктів.

Вишні, персики, нектарини, сливи, мигдаль – дерево дарує цілу порцію корисних ласощів, і називається воно – дерево 40 плодів. Створив його та кілька десятків інших художник і професор університету Сем Ван Акен за допомогою технології щеплення.

Сьогодні по всій країні налічується щонайменше 2 десятки таких неймовірних дерев, але перше у своєму роді дерево 40 плодів з’явилося на території кампусу у 2008 році. Через 3 роки його присвятили пам’яті трагедії 11 вересня, символізуючи прийняття та діалог між відмінностями.

Ван Акен розповідає, що насправді все розпочалося як мистецький проєкт, у якому він обрав число 40 за його історичне та біблійне значення – суму, яка вказує на нескінченність.

“Я хотів зробити це дерево, яке буде цвісти в різних кольорах і давати різні види плодів, щоб коли ви натрапили на нього, це викликало момент переосмислення”,– каже професор.

Для цього Ван Акен затіяв пошуки різних сортів кісточкових ягід та фруктів у штаті Нью-Йорк, але виявилося, що не все так просто, адже більшість з них вирощували у Каліфорнії. Зрештою йому вдалося знайти старий сад у центральному Нью-Йорку, який містив усі реліквії, рідні, гібридні та старовинні сорти плодів. За допомогою ґрантових коштів від університету Ван Акен орендував його та почав реалізацію свого задуму.

Спочатку він розробив карликові деревця для кожного сорту, вирощуючи їх у розсаднику на території кампусу. Тепер цей сад служить своєрідною лабораторією, з якої Ван Акен бере щепки для своїх дерев із 40 плодами.

Ван Акен використовує метод, який називається щеплення стружкою. Для цього з материнського дерева він відрізає щепку з брунькою. Потім на гілці нового дерева робить невеликий надріз, щоб поєднати їх разом.
І, нарешті, обмотує місце з’єднання спеціальною стрічкою.

Далі справа за часом. Кожному дереву потрібні роки, щоб розвинутися і почати давати плоди. Оскільки кожен сорт плодів цвіте в різний час, то Ван Акен ретельно намічає розташування кожної гілки.

Джерело Agro Review


Залишити коментар