Пт. 26 Квітня 2024

Значна частина українського соняшнику уражена фомозом

Спеціалісти зафіксували поширення фомозу на площах соняшнику майже у половині областей України. Про це поінформували у звіті Держпродспоживслужби щодо фітосанітарного стану сільгоспкультур.

4-48% рослин уражені у Дніпропетровській, Волинській, Закарпатській, Запорізькій, Київській, Кіровоградській, Полтавській, Тернопільській, Черкаській, Чернігівській, Харківській областях.

Крім того, 8-25% площ уражено пероноспорозом. Іржею та септоріозом уражено 9-17 макс. до 50% рослин на Кіровоградщині. Фомопсисом хворіє  25% рослин у Волинській та до 65% рослин у Рівненській областях. Повсюди на кошиках, стеблах, коренях у Донецькій, Запорізькій, Луганській, Кіровоградській, Одеській, Чернігівській на 3-20% рослин поширюються біла та сіра гнилі.

В осередках Кіровоградської області на корінні на 4% рослин  паразитує соняшниковий вовчок за щільності 1,6 екз. на кожному корені. У степових та лісостепових областях шкодять личинки соняшникової шипоноски, гусениці вогнівки, бавовникової совки, лучного метелика.


Залишити коментар