Пт. 29 Березня 2024

Українець вигадав, як заощаджувати під час посівної мільйони гривень

Олексій Деркач запропонував осучаснити стандартні посівні машини. Він придумав замінити деякі металеві частини на деталі з полімерного композита. Для однієї посівної машини їх потрібно 500—700 штук. Це дає змогу вчасно засіяти дев’ять тисяч гектарів на рік, а не 4—5, як раніше. Додатковий дохід становитиме вісім мільйонів гривень, пише “Голос України”.

Відомо, що кожні 48 годин ці машини повинні робити технічну зупинку для змащення, яка триває по 4—4,5 години. Це 25 га «простою» — майже 500 га вчасно не засіяної площі за сезон.

Свого часу «композитний» проект зацікавив навіть Міністерство освіти і науки. У 2014 році розробку подали на премію Кабінету Міністрів. Але почалася війна, й фінансування припинили. У тому ж році автори встановили рекорд України, а в 2016-му ще раз самі його побили. Тоді посівним комплексом без зупинки для змащення засіяли 17 251 га.

Також з’ясувалося, що машина з полімерними деталями вигідна не лише з технічної сторони, а й з економічної також. Адже зерно сіється рівно, сходить і дозріває одночасно. Нову технологію вже застосовують майже сорок агропідприємств і холдингів.

До речі, дочка винахідника запропонувала виготовляти ці деталі з переробленого пластику.

 


Залишити коментар