Пт. 19 Квітня 2024

З порту на Одещині намагалися незаконно експортувати партію зерна на 7 мільйонів доларів

Поліцейські блокували нелегальне вивезення зерна з морського порту “Чорноморськ”, що в Одеській області. Вартість партії сягає 7 мільйонів доларів, а до схеми причетні посадовці державної компанії, повідомили в пресслужбі Національної поліції регіону.

За версією слідства, у порту “Чорноморськ” намагалися завантажити на іноземне судно партію зерна, аби експортувати його до компанії, яка заборгувала Державній продовольчо-зерновій корпорації України (далі – ДПЗКУ) щонайменше 7 мільйонів доларів. Вартість нової партії складала аналогічну суму. Поліцейські зупинили завантаження та проводять слідчі дії на території порту та в складських приміщеннях.

У поліції переконані, що до схеми причетні посадовці ДПЗКУ. Вони за державні кошти закуповували зерно через фіктивні підприємства, а потім експортували товар до підконтрольних іноземних компаній за значно нижчими цінами та без попередньої оплати, повідомили в пресслужбі.

“Зокрема упродовж січня-травня 2021 року між ДПЗКУ було укладено зовнішньоекономічні контракти на експорт зернових із іноземними компаніями на загальну суму понад 231 мільйон доларів США. Станом на кінець липня 2021 року дебіторська заборгованість вищезазначених компаній перед корпорацією, а відповідно і завдані збитки, складає понад 57 мільйонів доларів США”, – йдеться в повідомленні правоохоронців.

Наразі про підозру повідомили колишньому голові правління АТ “ДПЗКУ” та бенефіціару компанії, яка забезпечувала перевезення та зберігання зерна. Також у справі фігурує іноземна компанія, до якої вивозили продукцію. Справу кваліфікували за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України.

Джерело “Суспільне”


Залишити коментар