Чт. 28 Березня 2024

Фермерка придумала, як виготовити добриво з комах

Сінгапурський стартап Insectta згодовує мухам до 8 т харчових відходів в місяць, а потім робить з комах корм для тварин і добрива. Про це повідомляє edition.cnn, пише agronews.ua.

У 2020 році в Сінгапурі було вироблено 6,5 млн тонн харчових відходів, з яких тільки 19% було перероблено: це серйозна проблема, яку потрібно вирішувати на державному рівні.

Сінгапурська фермерка Чуа Кай-Нін разом з Пхуа Цзюнь Вей заснували стартап Insectta у 2017 році. Він бореться з кризою харчових відходів в країні. Головний союзник в цьому – личинки мух виду чорна львінка.

За словами Чуа, ідея її стартапу полягала в тому, щоб нічого не пропадало дарма: харчові відходи можна переосмислити як ресурс, тоді нам відкриються нові можливості.

Стартап займається тим, що годує личинок мух харчовими відходами: на місяць вони з’їдають до 8 т. В їх раціон входять побічні продукти з заводів з виробництва сої та пива.

Коли личинки перетворюються на дорослих особин, то утворюють кокон, через 10-14 днів з нього з’являється доросла муха. Компанія Insectta розробила запатентовану технологію отримання біоматеріалів з екзоскелета. Один з таких біоматеріалів – хітозан – це речовина з антиоксидантними властивостями, його використовують в косметичних і фармацевтичних продуктах. Insectta планує виробляти по 500 кг хітозану в день.

Також стартап висушує личинки й використовує їх як корм для тварин, а екскременти перетворює в сільськогосподарське добриво. Глави стартапу сподіваються, що їх підхід і біоматеріали проведуть революцію в індустрії продуктів на основі комах.


Залишити коментар