Ср. 24 Квітня 2024

На Херсонщині фермери продають поля з кавунами за безцінь

Небувале зниження споживчого попиту викликало потужну кризу ринку збуту баштанних культур на Херсонщині. Про це повідомляє kherson.net, пише agronews.ua.

Так, ще в середині серпня аграрії звернулися до покупців із закликом купувати кавун в селі Михайлівка, Скадовського району, прямо у виробника за 70 копійок. Сьогодні ціна в тій же Михайлівці становить 50 копійок.

Як кажуть самі продавці баштанних культур, покупець не зацікавлений купувати товар, а 1.5 тонни кавунів “йдуть” за 3 дня, що колосально мало в порівнянні з попередніми сезонами.

Підприємці з інших міст, які купують на Херсонщині кавуни і дині оптом не перший рік, також знизили обсяги закупівель. Причина ー демпінг.

Є аграрії, які готові віддати ціле поле кавунів всього за 15 тисяч гривень, аби «відбити» оренду землі:

“Тут, в Михайлівці аграрії продають кавун по 40 копійок за кіло. У сусідньому селі Новомиколаївка, є аграрії які віддають мені поле в 6 га (це 6 фур) за 15 тисяч гривень! Людей дуже шкода, адже чистими вони отримають за все 3-3.5 тисячі гривень з поля “.

На ринку в Великих Копанях ціни на кавуни варіюються від 90 копійок до 1 гривні за кіло.

Причиною такої кризи збуту, в.о. директора департаменту розвитку сільського господарства і зрошення херсонської ОДА Маргарита Степанова, назвала пізні терміни посіву і збору кавунів (через дощове літо), а також подвійну кількість валового збору культури. Так буває, коли пропозиція перевищує попит, а ринок збуту не готовий до реалізації надлишків виробництва.


Залишити коментар