Пт. 19 Квітня 2024

В Україні знову виявили африканську чуму свиней

На Харківщині виявили випадок африканської чуми свиней. Спалах хвороби зафіксовано 1 вересня в НПП «Слобожанський» Богодухівського району. Там було знайдено 9 померлих тварин, інформують на сайті Харківської обласної державної адміністрації. Спалах АЧС обговорили на нараді за участі правоохоронців.

Як зазначив головний державний ветеринарний інспектор Дмитро Волошко, відібрані проби від тварин було надіслано до Регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби в Полтавській області.

«2 вересня ми отримали експертизу про підтвердження діагнозу африканської чуми свиней. Тому було винесено розпорядження про встановлення тимчасових карантинних обмежень з АЧС», – повідомив Дмитро Волошко.

Для боротьби зі спалахом хвороби в області введено тимчасові карантинні обмеження з африканської чуми свиней у епізоотичному вогнищі терміном на 72 години. Визначено межі тимчасової зони захисту радіусом 3 км від епізоотичного вогнища, до якої входять територія НПП «Слобожанський», частина населених пунктів с. Оленівське, с. Мурафа, с. Лісне Краснокутської селищної ради. Також визначили межі тимчасової зони спостереження – радіусом 10 км – від зовнішніх меж зони захисту.

Окрім цього, буде проведено облік всього свинопоголів’я в господарствах усіх форм власності в зоні захисту та спостереження. До того ж вирішили тимчасово заборонити переміщення живих свиней з карантинних зон. Нині поліція з’ясовує, за яких обставин свині інфікувалися африканською чумою.


Залишити коментар