Пт. 29 Березня 2024

Кліматичні зміни змістили строки сівби озимих зернових

Загальне потепління в осінній і зимовий періоди призвело до того, що кращими строками сівби озимих зернових нині є 10-25 вересня, тобто вони змістилися в часі на 5-7 днів у бік пізніших календарних термінів.

Про це розповів Леонід Глущенко, кандидат сільськогосподарських наук (Полтавська ДСДС ім. М. І. Вавилова), передає agrotimes.ua. «Середня температура повітря у вересні-листопаді за останні десять років становить +9°С, що на 1,2°С вища від середньої багаторічної норми, а опадів, відповідно, випало на 25,2 мм менше. За відсутності вологи в посівному шарі сівбу озимих зернових доцільно перенести, орієнтуючись на показники Гідрометцентру, на кінець оптимальних строків (30 вересня) або навіть до 5−10 жовтня, ближче до ймовірних опадів», — наголошує науковець.

Також, обираючи строки сівби, слід обов’язково враховувати біологічні особливості сортів і попередники.

«У першій половині оптимальних строків сіють площі, звільнені від пізніх парових культур і непарових попередників. Час сівби впливає на ріст, розвиток, морозо- і зимостійкість рослин, стійкість проти хвороб, шкідників, бур’янів», — підсумовує Глущенко.

Джерело: Agravery.com


Залишити коментар