Пт. 29 Березня 2024

Фахівці пояснили, як вберегтися від отруєння баштанними

Влітку в Україні нерідко фіксують випадки отруєння баштанними. Після ласощів кавунами або динями нездужають як дорослі, так і діти. Інколи любителі баштанних потрапляють і на лікарняні ліжка.

Аби знизити невтішну статистику, фахівці Держпродспоживслужби поділилися порадами, які допоможуть уникнути отруєння баштанними. Слідуючи вказівкам спеціалістів, до столу ви зможете обрати ті кавуни та дині, котрі не нашкодять здоров’ю.

Отже, від отруєння баштановими культурами існує декілька правил при купівлі:

1. Не купуйте на стихійних ринках. Кожен покупець повинен знати, що на офіційних ринках працюють лабораторії ветеринарно–санітарної експертизи, без дозволу яких овочі та фрукти не допускаються до реалізації.

2. Не купуйте розрізані навпіл кавуни. Тому що кавуни накриті під плівкою на сонці утворюють паровий ефект, внаслідок якого рівень нітратів різко підвищується.

3. Не слід купувати баштанові з пошкодженою шкіркою або вм’ятинами. Бактерії швидко розмножуються на солодкій поверхні пошкодженого плоду.

4. Обирайте свіжий кавун за допомогою кольору хвостика. Якщо зелений, то ягода зрізана недавно.

5. Не купуйте м’який плід, бо в ньому вже почався процес бродіння.

6. Обов’язково треба помити кавун перед споживанням під проточною теплою водою.

7. Не доїдайте до шкірки кавуна чи дині, тому що саме в ній сконцентрований найбільший вміст нітратів.

8. Розрізані кавуни та дині можна зберігати в холодильнику не більше однієї доби.

Негайно, якщо з’явилася підозра на отруєння, зверніться за допомогою сімейного лікаря або викличте швидку медичну допомогу.


Залишити коментар