Сб. 11 Травня 2024

Медики розповіли правду про шкідливість нітратів

З початком весняно-літнього сезону чи не кожного покупця ваблять смачні овочі, фрукти, запашні кавуни та дині. Проте деякі люди остерігаються купувати “вітаміни”. Люди бояться разом із свіжим урожаєм спожити надмірну дозу нітратів.

Чим страшні для організму нітрати і як уникнути отруєння хімічними сполуками? На ці питання відповіли спеціалісти Міністерства охорони здоров’я.

Отже, нітрати – це солі нітратної кислоти, які добре розчиняються у воді та містяться у ґрунті. Зазвичай в наш організм вони потрапляють з овочами або переробленими м’ясними виробами, якщо ми їх споживаємо. Для рослин нітрати важливі для нормальної життєдіяльності.

У наш організм 80% нітратів потрапляють з овочами. ВООЗ рекомендує вживати не більше 3,7 мг на кг вашої ваги. Найбільше нітратів міститься в шпинаті, селері, листовій капусті та столових буряках – у середньому 1000-1500 мг на кг продукту. Найменше шкідливих солей мають цибуля, перець, баклажани та зелений горошок.

Не слід забувати про надходження нітратів з питною водою, особливо з джерел децентралізованого водопостачання.

У допустимих нормах нітрати не шкодять організму, якщо у людини немає проблем зі здоров’ям. Однак надмірна кількість нітратів в організмі може перетворитись на нітрити, які дійсно шкодять нам. Нітрит у крові може реагувати з гемоглобіном (який переносить кисень до тканин організму) та зменшувати здатність гемоглобіну переносити кисень.

Користь від споживання овочів доведена багатьма міжнародними та національними дослідженнями, проте ризик виникнення онкозахворювань з причин споживання нітритів не недостатньо досліджений.

Зменшити кількість нітратів у овочах допоможе виварювання. За 40-50 хвилин кількість нітратів зменшується приблизно на 40-80%.

Нітрат-тестори не завжди справно працюють, оскільки враховують й інші солі у продукті: фосфати чи натрієві. Похибка вимірів може досягати мало не 1000%. Визначити точну кількість нітратів можна тільки в лабораторних умовах.

При покупці овочів та фруктів зважайте на місце продажу, медики пропонують цікавитися у продавця про місце вирощування. Якщо купуєте на ринку, попросіть дозвіл лабораторії Держпродспоживслужби. Такий документ видається лише на конкретний день продажу.

 


Залишити коментар