Чт. 21 Листопадаа 2024

Стало відомо, що знищує українську молочну та м’ясну галузі

Європейські партнери вбивають українську молочну та м’ясну галузі. Про це розповів Роман Лещенко, міністр аграрної політики, Про це ередає lb.ua, пише agronews.ua.

«Десь на Волині, в умовному смт, польська ковбаса, яка вдвічі дешевша від української, нормально йде. Бо є люди, в яких дохід менший, ніж два долари на день. Тому український виробник м’яса перебуває в невигідному становищі. Сьогодні в Україні – ви вдумайтесь тільки – за минулий рік більше ніж на 100% зріс імпорт сирів! Офіційно. Молоко імпортується з-за кордону», – зазначає міністр.

Так, коли Україна підписувала асоціацію з ЄС, посадові особи детально не відпрацювали питання захисту ринків. Свої ринки не захищали, відкрили їх для всього світу, а про себе не подбали. І сьогодні український аграрій, який вирощує корову, виробляє молоко чи м’ясо, має неконкурентну ціну. Бо польський фермер отримує ще дотацію на корову, на молоко, зерно, а український не отримує.

«В нас немає $70 млрд ЄС дотації. Тому сьогодні контрабандою привозиться заморожене м’ясо і продається через фарш, ковбасу і т.п., а українське м’ясо стає неконкурентним», — пояснює Лещенко.

За його словами, зараз буде дуже жорстка розмова з торговельними партнерами. Уряд покаже антидемпінгові аналітичні дані про те, що європейські партнери, використовуючи механізм дотацій і незахищеність українського ринку, вбивають цілі галузі в Україні — молочну, м’ясну.

«Будемо пропонувати дзеркальні умови роботи. Якщо Україна відкривається, то Європа має відкритися також. А не так, що в нас квоти в Європу маленькі, а Україна ринок відкрила. Якщо Європа буде продовжувати блокувати імпорт українських товарів і ставити жорстке квотування, Україна захищатиме свої ринки так само. Через антидемпінгові розслідування, через запровадження додаткових податків і зборів та інших обов’язкових платежів», — стверджує урядовець.

Міністр додає, що молочна галузь України не має перспектив почати нормально працювати, якщо ми не будемо захищати свій ринок. У першу чергу від імпортного сиру, молока. Тому що сьогодні тваринництво в Україні просто помирає.

«У нас сьогодні менше корів, аніж у 1946 році! Українському фермеру займатися тваринництвом просто невигідно, бо держава не створює стимулів», — підсумовує Роман Лещенко.


Залишити коментар