Пт. 19 Квітня 2024

Стало відомо, як буде проводитись викуп земельних ділянок

Ініціатором щодо викупу земельної ділянки для суспільних потреб може належати лише органам виконавчої влади чи органам місцевого самоврядування, спеціальним адміністраціям щодо управління територіями та об’єктами природно-заповідного фонду. Про це розповів заступник голови Центру розвитку земельних правовідносин в Україні Анатолій Шумський, в матеріалі AgroPolit.com

За наслідками розгляду пропозицій суб’єктів, відповідний орган у місячний строк із дня надходження такої пропозиції приймає рішення про викуп земельної ділянки, інших об’єктів нерухомого майна, що на ній розміщені, для суспільних потреб.

Також Анатолій Шумський додав, що примусове відчуження земельних ділянок — це перехід права власності на земельні ділянки, які перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, до держави чи територіальної громади з мотивів суспільної необхідності за рішенням суду. Тож без такого рішення суду відібрати в людини земельну ділянку, право власності, на яку оформили належним чином, ніхто не може.

«Примусове відчуження земельних ділянок із мотивів суспільної необхідності може здійснюватися лише тоді, коли орган виконавчої влади (місцева адміністрація) чи орган місцевого самоврядування (місцева рада) не досяг із власником земельної ділянки чи інших об’єктів нерухомого майна, що на ній розміщені, згоди щодо їх викупу для суспільних потреб», — додав Анатолій Шумський.

У разі досягнення згоди щодо викупу земельної ділянки, інших об’єктів нерухомого майна, що на ній розміщені, сторони укладають договір купівлі-продажу (іншого правочину, що передбачає передачу права власності). У випадку, якщо сторони не дійшли згоди, орган виконавчої влади чи орган місцевого самоврядування, що прийняв рішення про відчуження земельної ділянки вправі звернутися до адміністративного суду із відповідним позовом.


Залишити коментар