Вт. 23 Квітня 2024

Фермер не зможе купити українську землю після відкриття ринку

Президент Асоціації фермерів України Іван Томич в ефірі телеканалу пояснив, чому українські фермери не готові і не зможуть купувати землю після відкриття ринку з 1 липня, інформує УНН.

“На сьогоднішній день серед сімейних фермерських господарств, яких налічується 32 тис. – кредитується в банках тільки 8% під оборотні кошти. Кредити не можуть бути апріорі більше через те, що в бюджеті навіть не закладені кошти на компенсацію за цільові кредити. Друге – гарантійний фонд ще в процесі, неможливо його створити, тому без гарантії не може взяти кредит домінуюча частина фермерських господарств. у цій ситуації сьогодні фермери більше 90% називають навіть викуп власних земель, які мають більш ніж 20 років в постійному користуванні, не представляється можливим “, – розповів Томич.

Відкриття ринку землі мало б стати успішним проектом, але через пандемію, військового конфлікту і тотальної бідності може стати трагедією для всієї української нації, вважає президент Асоціації фермерів України Іван Томич.

Народний депутат Вадим Івченко також упевнений в тому, що фермери не зможуть викупити землю або конкурувати за неї після відкриття ринку землі. Він неодноразово підкреслював, що кожен, у кого є гроші, зможе придбати землю, чим автоматично виключає з цього переліку українських середніх і малих фермерів, яким земля буде не по кишені.

“Це означає, що якщо люди прийдуть і будуть давати по 7, по 9 тис. Доларів, то фермер буде неконкурентоспроможний. І тут виникає інше питання: а яку ми стратегію бачимо ринку землі? До чого вона повинна привести? Або ми будемо звільняти наші села для латифундій, а потім ці латифундії через корпоративні права продадуть землю іноземним фондам? Або все-таки ми будемо давати можливість купувати цю землю маленьким, середнім фермерам? ” – зазначив Івченко.


Залишити коментар