Вт. 19 Березня 2024

В Європі випустили горілку з харчових відходів

Шведська компанія Gotland Spirits випустила нову горілку преміум-класу під назвою SPILL, виготовлену з харчових відходів. Про це повідомляє newfood, пише agronews.ua.

Компанія співпрацює з Coop — одним з найбільших шведських продуктових рітейлерів. Gotland отримує товари з терміном придатності, що закінчується, з супермаркетів і перетворює їх в алкоголь. Серед «інгредієнтів» нової горілки можна зустріти макарони, крекери, фрукти і сухе молоко. За словами Йохана Йоханссона, засновника Gotland Spirits, напій не поступається якістю кращим зразкам горілки класу «люкс».

Компанія не надала детальну інформацію про технічний процес створення випивки з харчових відходів, але концепція аналогічна тому, що робили в минулому інші компанії з виробництва пива, вина і спиртних напоїв. Сенс у порятунку продуктів, які б в іншому випадку відправлялися б на звалища. Такі продукти використовують як сировину для бродіння з подальшою дистиляцією.

Наприклад, компанія Misadventure Vodka, що базується в Південній Каліфорнії, робить горілку з «врятованої» випічки. А пивна компанія Toast варить крафтове пиво із «зайвого» хліба.

В США та ЄС найбільше продуктів витрачається в ланцюжку поставок на рівні споживачів, включаючи продуктові магазини. Харчові відходи на душу населення в цих регіонах становлять близько 95-115 кг/рік у порівнянні з 6-11 кг/рік в Африці і Південно-Східної Азії. За даними Європейської комісії, ЄС щорічно викидає близько 88 мільйонів тонн продуктів харчування, що становить у перерахунку 143 мільярдів євро.

Gotland Spirits — відносно невеликий виробник алкогольних напоїв, тому поки що SPIL доступний тільки в Швеції.


Залишити коментар